Liceul Cervantes a împlinit 32 de ani de existență

Liceul Cervantes a împlinit 32 de ani de existență

În urmă cu 32 de ani, în toamna anului 1990, structura rețelei școlare a municipiului București se modifica și printre alte licee sau colegii, apărea în peisajul educațional bucureștean Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes, al cărui specific urma să fie studierea limbii spaniole. Inițiativa înființării liceului a aparținut unui grup de hispaniști inimoși și îndrăgostiți de cultura și civilizația spaniolă, printre care s-au aflat  prof. Georgeta Mia Vanțiu (coordonator al profesorilor de limbă spaniolă din București), prof. Elena Bordeianu, prof. Mircea Brânză, susținuți de ministrul Educației din acel an, prof. Mihai Sora.

După semnarea și aprobarea actului de înființare a început traseul greu de construire a unei instituții educative de prestigiu; o primă dificultate care a trebuit depășită era promovarea limbii spaniole, care la începutul anilor 90 era aproape o necunoscută.

Succesul instituției s-a construit și cu ajutorul profesorilor, învățătorilor din fosta Școală generală nr. 201, care au primit transformarea școlii lor în liceu cu deschidere și mult curaj și și-au pus toată experiența, priceperea și  dedicația profesională în susținerea proiectului.

Începând cu anul 1995, liceul este recunoscut și de Ministerul Educației din Spania fiind inclus în lista liceelor din sud-estul Europei care oferă predarea limbii spaniole în regim bilingv elevilor români. Din acel  moment, liceul a beneficiat de mai mult sprijn din partea autorităților educative spaniole: prezența unui lector spaniol care predă discipline specifice, donație anuală de carte, burse de studiu pentru elevii cei mai buni de la secția bilingvă etc., avantaje care se mențin până astăzi.

Festivitatea organizată în data de 12 octombrie 2022 ( data a fost special selectată, întrucât în această zi se sărbătorește Ziua Hispanității, precum și Ziua Națională a Spaniei) a dorit să fie un gest de profundă recunoștință și apreciere pentru toți colegii de ieri și de azi care au contribuit prin activitatea lor la formarea și educarea generațiilor de elevi cervantiști. În cadrul ceremoniei am ascultat cu emoție, bucurie și nostalgie discursul doamnei director profesor Elena Bordeianu (primul director al Liceului Cervantes), care a reușit să consolideze instituția abia creată și să îi traseze un drum ascendent și solid , precum și al colegilor profesori pensionari care și-au amintit cu drag de acele vremuri. De asemenea, ne-am amintiuti cu imensă recunoștință și nestinsă prețuire de doamna director Gabriela Petrescu și doamna director Doina Bratu, care au contribuit la consolidarea statutului liceului nostru. 

Intr-o zi atât de specială au fost alături de noi reprezentanții Ambasadei Spaniei și ai Minsterului Educației d Spania, dl. Javier Menendez , atașat educativ, Jorge Jiménez-Zumalacarregui, directorul Institutului Cervantes și doamna director adjunct Marina Alonso Abal , precum și reprezentanti ai autorităților locale doamna primar Clotilde Armand și doamna inspector de management instituțional pentru sectorul 1 , dna Florentina Costea.

A fost o zi specială cu multă emoție, bucurie, amintiri și trăiri intense,  dar și cu promisiuni pentru viitor. Liceul Cervantes a ajuns la maturitate și trebuie să dea măsura valorii sale: o educație de calitate care să-i pregătească pe tinerii noștri pentru schimbările din societatea de mâine.

                  Prof. Camelia Rădulescu

Comentarii închise.